Komondor

Komondor je jedna od najneobičnijih rasa u svetu pasa. Retko ćete imati priliku da ga vidite uživo, osim ako vam se posreći da bude predstavljen na izložbi pasa, gde će nesumnjivo da dobije najviše pažnje.

pansion za pse merlin komondor

Komondor je autohtoni mađarski pastirski pas koji potiče od azijskih pastirskih rasa pasa. U literaturi je poznat od ranog 16. veka. Popularnost širom sveta je postigao od 1920. godine kada je prikazan na izložbama pasa. Njegova osnovna uloga je odbrana stada ovaca od vukova, medveda i drugih predatora. Duga, bela, ufilcana dlaka, njegovom telu daje snažniji i robusniji izgled i mogućnost da bude prikriven u stadu ovaca. Predatorima na taj način predstavlja faktor iznenađenja.

pansion komondor

Neobičnog izgleda, dostojanstvenog ponašanja, izaziva divljenje, ali i strahopoštovanje. Čvrstog je karaktera, nepoverljiv, a u čuvanju i zaštiti, ispoljava nepokolebljivu hrabrost. Socijalizacija od najranije dobi (4-8 meseci) je od suštinskog značaja jer je sklon nezavisnosti i teško ga je kontrolisati. U današnje vreme, Komondor je ljubimac, porodični pas, uvek na oprezu kao zaštitnik. Tokom godina, odgajivači ove rase su se trudili da selekcijom ublaže oštre karakterne crte kako bi postao pas pratilac.

komondor pansion

Komondor nije pas za prosečnu porodicu jer njegova veličina i jak instinkt za čuvanjem zahtevaju iskusnog vlasnika. Ukoliko je socijalizovan, Komondor je izuzetno posvećen pas koji čuva dom i porodicu u modernom vremenu. On je ozbiljan pas, ogromne snage i  zahteva poseban životni stil vlasnika.

pansion komondor

Pročitajte:

Share Button
 

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl:


Postavite komentar

Please type the characters of this captcha image in the input box

Molimo Vas, prepišite slova sa slike u polje iznad