Avganistanski hrt

Avganistanski hrt – (Afghan Hound) je aristokratski ponosan, dostojanstven i nezavisan pas.

Visoko podignut rep i takoreći “plivajuće” kretanje, sa gotovo svilenom dlakom koja seže do zemlje, stvara egzotičnu pojavu psa koji posmatrača ostavlja bez daha. Elegancija i orijentalna mističnost u izrazu ovog psa, čine ga jedinstvenim.

Avganistanski hrt je jedna od najstarijih rasa pasa na svetu. Prvobitno je korišćen za lov na veliku divljač u pustinjama i planinama Avganistana. Izuzetno je cenjen kao lovac zbog njegove sposobnosti u pokretu. Strme sapi su mu omogućavale skokove na velike visine i okret u mestu. Brz, sposoban da pretrči velike udaljenosti i hrabrost su osobine koje su mu omogućavale da velike zveri kao što je leopard, “drži u šaci” dok lovci na konjima ne stignu do plena. Velike šape su pružale bolji oslonac prilikom kretanja po nepristupačnom i nemilosrdnom terenu avganistanskih planina. Svilena duga dlaka je štitila telo od hladnoće na velikim nadmorskim visinama. Avganistanski hrt je znao svoj posao i bio je sposoban za lov samostalno bez navođenja od strane ljudi.

Današnji avganistanski hrt nije lovac na leoparde, ali je zadržao nezavisnu prirodu i želju za kretanjem. Instinkt za lovom će ga naterati da trči za bilo kojim predmetom ili životinjom u pokretu, a tada će izostati poslušnost na dozivanje od strane vlasnika. Obuka avganistanskog hrta zahteva vreme i strpljenje i može da bude pravi izazov zbog njegove nezavisne prirode.

Avganistanski hrt ima nisku toleranciju na bol. Veoma je osetljiv i ne trpi grubost u ophođenju. Izuzetno je veran porodici i poseduje zabavnu crtu ličnosti. Nemojte da očekujete od ovog hrta da veselo  pozdravi vaše goste. Verovatno, oni će se uvrediti jer je vaš pas ravnodušni prema njima. Dok neki psi laju kada stranac dolazi u kuću, kod ove rase to nije slučaj.

afghan hound pansionDoterivanje i svakodnevna nega dlake je veoma zahtevan posao kod ove rase psa. Tekstura dlake je slična ljudskoj kosi i sklona je mršenju, a pravilno negovana dlaka daje spektakularan izgled ovom psu. Mnogi vlasnici unajmljuju profesionalnog grumera kako bi izbegli dugotrajno četkanje i veoma često kupanje koje je neophodno za savršen izgled.

Neophodna je i stalna briga o ušima jer su skloni infekcijama.

Prvi primerci ove rase su došli u Veliku Britaniju krajem 19. veka. U Francuskoj su izuzetno cenjeni kao veoma luksuzni pratioci prvenstveno zbog izgleda, ali i karaktera. Uprkos svom glamuroznom izgledu, avganistanski hrt je lovac u srcu. Ovog psa su obožavali kraljevi i princeze mnogih zemalja, a u Evropi je postao miljenik u visokim slojevima društva.

Vole da žive u kući sa porodicom i tada su mirni i nezahtevni. Potrebno mu je svakodnevno istrčavanje i dosta kretanja.

Avganistanski hrt nije pogodan za početnike. Uz dobru socijalizaciju, može da bude odličan porodični pas, ali mu je neophodan iskusan vlasnik.

Avganistanski hrt je generalno zdrava rasa.

Prvi klonirani pas je upravo avganistanski hrt. Poduhvat je izveden u Seulu, a štene je dobilo ime Snupi. Na svet ga je donela majka Labradora, carskim rezom.

Avganistanski hrt

Pročitajte: 

Share Button
 

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl:


3 Comments to “Avganistanski hrt”

  1. Marija says:

    Predivan pas!!! Odlična fotografija.

  2. Dusan says:

    Bravo za tekst. Obozavam avganistanskog hrta. To ce biti moj buduci pas.

  3. Tamara says:

    Hvala za ovaj post. Sve o avganistanskom hrtu na jednom mestu. Jedva čekam sledeće tekstove.

Postavite komentar

Please type the characters of this captcha image in the input box

Molimo Vas, prepišite slova sa slike u polje iznad