Sve iz ‘Rase pasa’ kategorije

Komondor

Komondor je jedna od najneobičnijih rasa u svetu pasa. Retko ćete imati priliku da ga vidite uživo, osim ako vam se posreći da bude predstavljen na izložbi pasa, gde će nesumnjivo da dobije najviše pažnje.

Komondor je autohtoni mađarski pastirski pas koji potiče od azijskih pastirskih rasa pasa. U literaturi je poznat od ranog 16. veka. Popularnost širom sveta je postigao od 1920. godine kada je prikazan na izložbama pasa. Njegova osnovna uloga je odbrana stada ovaca od vukova, medveda i drugih predatora. Duga, bela, ufilcana dlaka, njegovom telu daje snažniji i robusniji izgled i mogućnost da bude prikriven u stadu …

Leonberger

Da li ste gledali film Zov divljine: Pas Jukona iz 1997. godine? Ako ste se pitali koja rasa psa se pojavljuje u liku legendarnog Baka, odgovor je Leonberger.

Leonberger je nastao sredinom 19. veka ukrštanjem njufaundlenda, bernardinca i pirinejskog mastifa. Potiče iz grada Leonberg u Nemačkoj. Stvorio ga je gradonačelnik Heinrich Essig u čast grada. Želeo je da pas podseća na lava (što bi bilo simbolično zbog imena grada) i u tome je uspeo.
Posle Prvog svetskog rata, rasa je bila na ivici opstanka. Tek 25 godina kasnije, rasa je ponovo zaživela.

Leonberger je veran svojim korenima, pa je poznat kao izuzetan radni pas, a …

Deset najpopularnijih rasa pasa

Svi imamo omiljene rase pasa i uvek želimo da na Internetu saznamo nešto više o njima. Pretraživač Google je objavio deset najtraženijih rasa pasa za 2013. godinu.
10. Maltezer
Maltezer je smešan, provokativan, nežan, živahnog temperamentan i izuzetno šarmantan pratilac. Njegova luksuzna dlaka zahteva dosta nege. Jedna je od najrasprostranjenijih rasa pasa za pratnju i razonodu.

9. Bigl
Bigl je lovački pas, veoma živahan, uravnotežene naravi i izuzetno popularan kao pas za društvo. Bigl je samostalan pas sa predispozicijom da odluta kada mu nešto jako odvuče pažnju, ali zbog blage naravi je veoma cenjen. Svima poznat predstavnik ove rase je Snupi, animirani lik iz …

Autohtone rase pasa u Srbiji

OVČARSKI PSI
Šarplaninac je poreklom sa planine Šare i Bistre, gde se upotrebljava kao izvanredan i nezamenljiv pas čuvar stada i imanja. Šarplaninac je rasa koja je dugo vremena bila poznata kao jugoslovenska rasa, odnosno rasa bivše SFRJ. Međutim, šarplaninac nikada nije nastanjivao čitavo područje bivše Jugoslavije, nego isključivo područja Makedonije, Kosova, Srbije i Crne Gore. Međunarodno je priznat tek 1939. godine i to pod imenom ilirski ovčar. Daleko poreklo šarplaninca može samo da se nagađa. Verovatno je u jednom ili više navrata u migracijama naroda iz Azije došao u Evropu i na Balkansko poluostrvo, zajedno sa stokom koju su ti narodi uzgajali. …

Rodezijski ridžbek

Rodezijski ridžbek je pas koji može da satera lava u ćošak? Izraz “držati lava u ćošku” potiče upravo od ovog neustrašivog, neverovatno hrabrog psa koji će gledajući u smrt ići napred. Imun na ujede insekata, sposoban da preživi visoke temperature u afričkim ravnicama. Jedinstven tip ličnosti psa koji u čoporu natera mačku od prosečno 350 kg u beg.
Omiljeni pas atletičara, lični ljubimac zlatnog olimpijca Karla Luisa. Inteligentan, odlučan, nezavisan.
Rodezijski ridžbek je pas za iskusne vlasnike pasa jer da biste uspeli ostvariti odnos sa njim imate samo jednu priliku.
Jedinstven je i po tome što dužinom leđa ima šaru od dlake koja …

Avganistanski hrt

Avganistanski hrt – (Afghan Hound) je aristokratski ponosan, dostojanstven i nezavisan pas.
Visoko podignut rep i takoreći “plivajuće” kretanje, sa gotovo svilenom dlakom koja seže do zemlje, stvara egzotičnu pojavu psa koji posmatrača ostavlja bez daha. Elegancija i orijentalna mističnost u izrazu ovog psa, čine ga jedinstvenim.
Avganistanski hrt je jedna od najstarijih rasa pasa na svetu. Prvobitno je korišćen za lov na veliku divljač u pustinjama i planinama Avganistana. Izuzetno je cenjen kao lovac zbog njegove sposobnosti u pokretu. Strme sapi su mu omogućavale skokove na velike visine i okret u mestu. Brz, sposoban da pretrči velike udaljenosti i hrabrost su osobine koje su …