Britanski kraljevski psi

Britanska kraljevska porodica gaji veliku strast prema životinjama, naročito kada su u pitanju konji i psi. Kraljica Elizabeta i njena sestra Margaret su još kao deca dobile od rođaka na poklon kameleona tokom 2. svetskog rata, što je u to vreme bio verovatno najneobičniji poklon za dve princeze. Princ Čarls i princeza Ana (deca kraljice Elizabete) su takođe odrasli u društvu životinja: hrčka, zeca i dve južnoameričke ptice.

Elizabetin kameleon nije bio poslednja egzotična životinja koju je kraljevska porodica dobila na poklon. Tubman, predsednik Liberije je u državnoj poseti Britaniji 1961. godine, kraljevskoj porodici doneo na poklon par patuljastih nilskih konja. Ipak, princ Filip (suprug kraljice Elizabete) ih je dao na čuvanje u londonski zoo vrt.

U međuvremenu su stizali i drugi neobični pokloni, pa je tako kraljica Gambije darovala krokodila, koji je kao i nilski konji, završio u zoo vrtu. Predsednik Kameruna je povodom godišnjice venčanja kraljice Elizabete i princa Filipa u novembru 1972. godine darovao slona. Obzirom da slon nije mogao da ostane u Bakingemskoj palati, prvobitno je poklonjen dečijem zoo vrtu u Kristalnoj palati, a potom je preseljen u londonski zoo vrt. Stanovnici Bakingemske palate su bili i tromesečni medved po imenu Niki kao i jelen Goldi.

Veza sa životinjama se za kraljicu ne završava kod životinja koje ima u svom vlasništvu. Glavna sala zamka Balmoral, omiljenog letnjikovca kraljevske porodice je i dom koloniji slepih miševa. Kraljica ne dozvoljava da se oni uklone. Balmoral je dom i populaciji crvenih veverica koje su bile na ivici opstanka u Britaniji.

 Korgi – omiljena rasa pasa na Britanskom dvoru

Prvog kraljevskog korgija, po imenu Duki, kupio je kralj Džordž VI 1933. godine. Pet godina kasnije nabavio je još jednog, Džejn, a dva njena šteneta su ostala u porodici. Kraljica, koja je sa njima odrasla ih je jako zavolela i od tada ostala privržena rasi. Za osamnaesti rođendan princeza Elizabeta je dobila na poklon ženku korgija po imenu Suzana. Njeni sadašnji korgiji, Finiks, Faros, Kelpe i Svift su Suzanini potomci. Kraljica takođe ima i četiri “dorgija” (mešavine korgija i hrta) – Harisa, Brendija, Sajdera i Berija. Kraljica se brine o svojim psima koliko god je to moguće i oni uvek idu sa njom, bez obzira na rezidenciju u kojoj boravi.

kraljica elizabeta i korgi

Princeza Elizabeta i njen korgi Duki, 1936.

Kraljica Viktorija je u Vindzoru živela sa 88 pasa. I koliko god da vole pse, britanski kraljevi, kraljice, prinčevi i princeze ne trpe mačke. U kraljevskim palatama na Ostrvu nema nijedne mačke, čak ni za lov na miševe.

pansion kraljica elizabeta

Dva kavalirska španijela kralja Čarlsa na van Dajkovom portretu “Troje najstarije dece Čarlsa I”

pansion kraljica viktorija

Landsirov “Vindzor u modernim vremenima” prikazuje kraljicu Viktoriju, princa Alberta, dete i 4 kraljevska psa 

pansion kralj edvard

Kralj Edvard VII sa terijerom Cezarom 1908. Cezar je nadživeo kralja i hodao pored kovčega u pogrebnoj povorci

pansion vojvotkinja od jorka

Vojvotkinja od Jorka i ćerka, princeza Elizabeta (sadašnja kraljica) sa labradorom

pansion princeza margaret

Princeza Margaret (sestra kraljice Elizabete) sa psima

pansion princ edvard

Princ Edvard od Jorka (kasnije kralj Edvard VIII) sa pudlom Sami, 1896. 

pansion kralj dzordz

Kralj Džordž VI sa korgijem 1948.

pansion elizabeta korgi

Kraljica Elizabeta sa korgijem, 1985.

pansion kraljevski pas

Princ Čarls, princeza Dajana, Vilijam, Hari i džek rasel Tiga

pansion princevi labrador

Mladi prinčevi su pored džek rasela, dobili i crnog labradora 

pansion princeza ana

Princeza Ana (Čarlsova sestra) je ljubitelj bulterijera

pansion kejt vilijam lupo

Vojvotkinja i vojvoda od Kembridža, Kejt i Vilijam sa sinom Džordžom i koker španijelom Lupom, koga su dobili od Kejtinih roditelja na poklon za Božić

Pročitajte:

Share Button
 

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl:


Postavite komentar

Please type the characters of this captcha image in the input box

Molimo Vas, prepišite slova sa slike u polje iznad