Sve iz ‘Poznati psi’ kategorije

Britanski kraljevski psi

Britanska kraljevska porodica gaji veliku strast prema životinjama, naročito kada su u pitanju konji i psi. Kraljica Elizabeta i njena sestra Margaret su još kao deca dobile od rođaka na poklon kameleona tokom 2. svetskog rata, što je u to vreme bio verovatno najneobičniji poklon za dve princeze. Princ Čarls i princeza Ana (deca kraljice Elizabete) su takođe odrasli u društvu životinja: hrčka, zeca i dve južnoameričke ptice.
Elizabetin kameleon nije bio poslednja egzotična životinja koju je kraljevska porodica dobila na poklon. Tubman, predsednik Liberije je u državnoj poseti Britaniji 1961. godine, kraljevskoj porodici doneo na poklon par patuljastih nilskih konja. …

Najmračniji deo neba i jedna sjajna zvezda na njemu – Lajka

Poslednjih godina, mnogo se govori o naučnim dostignućima u svemiru, zaista fascinantni uspesi kao što je sletanje robotskog vozila Kjuriositija na Mars.
Svet u kome živimo je svet budućnosti. Povezani smo velikom globalnom telekomunikacionom mrežom, pristupamo globalnoj riznici znanja, približavamo se budućnosti davno opisanoj u naučno-fantastičnim knjigama, filmovima, serijama.
Često se prisetim Lajke, prvog živog bića koje je kružilo oko Zemlje i nažalost, prve žrtve u svemiru. Kao deca, svi smo znali ko je Lajka – jedan hrabar pas koji je odleteo u svemir, ali niko nam nije ispričao pravu, istinitu priču o njoj.
Pas mešanac, koga su šinteri uhvatili na ulici u …

Rin Tin Tin – od ranjenog šteneta do filmske zvezde

Nemački ovčar Rin Tin Tin je jedan od najčuvenijih pasa sa velikog platna. Njegova životna priča počinje krajem Prvog svetskog rata, kada je imao svega 5 dana. On, još 4 šteneta i majka su jedini preživeli u odgajivačnici službenih pasa, nakon bombardovanja u mestu Lorraine u Francuskoj. Vojnici koji su ih pronašli su usvojili pse, a kaplar Lee Duncan je za sebe odabrao mužjaka i ženku, koje je nazvao Rin Tin Tin i Nannette, po francuskim lutkama koje su se davale vojnicima za sreću.
Duncan je provodio mnogo vremena sa psima, obučavao ih kao radne pse i bio im veoma posvećen. …

Hačiko – simbol vernosti u Japanu

Pas Hačiko, od daleke 1932. godine kada je postao popularan pa sve do danas,  predstavlja simbol vernosti ne samo u Japanu, već i u celom svetu.
Izvesni japanski novinar je napravio reportažu o psu koji godinama na železničkoj stanici čeka svog vlasnika da se vrati s posla. Međutim, vlasnik psa, profesor na tokijskom univerzitetu je na poslu doživeo infarkt i umro. Vernost psa je bila tolika da je svakog dana dolazio na stanicu Šibuja kako bi sačekao svog gospodara. Nakon 10 godina čekanja, pronađen je mrtav na stanici.
Danas na stanici Šibuja, u počast Hačiku, nalazi se spomenik. Njegovi preparirani ostaci su …