Uvod u etologiju – prvi deo

U celoj istoriji čovek je dozvolio samo dvema životinjama da se slobodno kreću po njegovoj kući: mački i psu. U novije vreme ljudi drže u svojim kućama razne druge životinje kao kućne ljubimce – ribe u akvarijumima, ptice u kavezima, gmizavce u terarijumima… Ti ljubimci nemaju nikakvu slobodu kretanja i od čoveka ih odvajaju staklo, žica ili rešetke. Samo mačkama i psima se dopuštalo oduvek da slobodno lutaju iz sobe u sobu kad god im to padne na pamet. Čovek ima sa psima i mačkama poseban odnos, koji je stvoren drevnom „pogodbom“ sa odredjenim „odredbama“.

Nažalost, ove odredbe se često krše, naročito s naše, ljudske strane. Otrežnjava pomisao da su psi verniji i pouzdaniji nego što smo to mi, ljudi. Ponekad, ali veoma retko se desi da se oni okrenu protiv nas, da nas ogrebu ili ugrizu, ili da pobegnu od nas, ali kada se to dogodi obično se iza toga krije neka ljudska glupost ili okrutnost. Psi izvršavaju gotovo uvek svoju stranu drevne pogodbe i zapravo bi nas njihovo ponašanje moralo postideti.

Čovek i pas imaju pogodbu koja je stara preko 10 000 godina. Da je nekim slučajem sklopljena napismeno, crno na belo, u tom dokumentu bi pisalo da ćemo im, pod uslovom da obavljaju odredjene poslove za nas, zauzvrat davati hranu i vodu, krov nad glavom, da ćemo se sa njima družiti i da ćemo ih negovati. Od njih se traži da čuvaju naše kuće, da nas brane od napadača, da nam pomažu u lovu, da uništavaju štetočine i da vuku sanke… U raznim specijalizovanijim ulogama psi za nas pronalaze pomoću njuha tartufe, na aerodromima takođe njuhom otkrivaju najrazličitije droge, vode slepe ljude, spašavaju žrtve lavina, trče u trkama pasa, lete svemirom, glume u filmovima ili se takmiče na izložbama pasa u lepoti.

Pročitajte:

toto pansion za pseNa fotografiji: Doroti i njen pas Toto u filmu “Čarobnjak iz Oza”

Share Button
 

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl:


Trackbacks/Pingbacks

  1. Pas koji laje ne ujeda. Istina ili zabluda? | Pansion za pse

Postavite komentar

Please type the characters of this captcha image in the input box

Molimo Vas, prepišite slova sa slike u polje iznad