Od vuka do čivave

Svi psi, od mešanaca do plemenitih pasa koje nastupaju na izložbama, od sićušnih čivava do ogromnih nemačkih doga, zapravo dele zajedničkog pretka, vuka.

pansion za pseMeđu psima postoje velike razlike u pogledu telesne građe, veličine i boje dlake, pa iako te razlike deluju dramatično, ipak su zanemarljive. Bez obzira na spoljašnje razlike, svi psi pripadaju biološki istoj vrsti. Psi malog formata, iako sitni, duboko u sebi kriju spoznaju da su zapravo moćni vukovi i tako se ponašaju. Kada se pojavi poštar, oni će na njega bučno lajati ili podmuklo režati, stavljajući mu tako do znanja da čuvaju svoju teritoriju. Mali psi će isto tako postupiti u parku kada sretnu nekog velikog psa.

Velike pse ponekad potpuno zbuni ponašanje malih pasa prilikom ovakvih susreta, a ako na njih navali nekoliko ovakvih minijaturnih lajavaca, oni će se najčešće dostojanstveno povući. Ako vlasnike velikih pasa zbuni “kukavičluk” njihovih ljubimaca, onda to znači da ne shvataju šta se zapravo događa. Veliki psi se ne boje malih pasa. Radi se o nesporazumu: njihova malenkost stavlja male pse u specijalnu društvenu kategoriju, u kategoriju štenadi, a u svakom psu postoji instinkt koji zabranjuje napad mladunaca.

Ako uzmemo u obzir da milioni pasa koji žive na svim kontinentima, pripadaju jednoj istoj vrsti, kako ćemo objasniti činjenicu da se izgledom toliko razlikuju jedni od drugih? Odgovor je sledeći: Kao prva životinja koju je čovek pripitomio, pas je imao više nego dovoljno vremena da se specijalizuje kontrolisanim, selektivnim odgojem i parenjem. Svi neposlušni, previše agresivni, nervozni primerci su bili eliminisani iz odgoja i nisu imali potomstvo. Tako su postali skloniji igri, pitomiji, sa mirnom naravi i poslušniji. Ako su bili odgajani da se zavlače pod zemlju loveći štetočine, noge su im se skratile; ako su bili odgajani da sede ljudima u krilu, njihova tela su se smanjivala sve dok nisu postali dovoljno maleni da se mogu lako, bez ikakvog napora podizati i nositi. Svaka od promena je postignuta selektivnim parenjem. Smanjiti neku rasu je veoma lako. Dovoljno je uzeti iz legla najsitnijeg primerka i pariti ga, njegovo potomstvo kroz generacije pariti opet sa najsitnijim primercima. Kroz samo nekoliko generacija mogu se na taj način dobiti jako smanjeni psi.

Poslednjih nekoliko desetina godina odgojene su “čiste” rase, a sve je to u vezi sa izložbama pasa. Za svaku rasu su ustanovljeni fiksni standardi po kojima se ocenjuju njeni pripadnici. Osim toga što su psi svrstani u 10 grupa po FCI standardima, službeno, psi su svrstani u 6 glavnih grupa: psi goniči, psi tragači, radni psi, terijeri, psi za igru i psi za specijalne zadatke.

pansion za pse dzek raselRecimo samo da su terijeri mali uništitelji štetočina, uglavnom sa veoma kratkim nogama, da bi se lakše zavlačili u podzemne jazbine u potrazi za jazavcima, lisicama i glodarima. Imaju neobično tvrdoglavu, upornu, nepopustljivu i nezavisnu narav, što je prvobitno bilo vezano sa potrebom da uporno slede plen i kad su izolovani rane sami, bez čoveka.

 

Psi za igru su ustvari patuljaste rase, smanjene selekcijom da bi se sa njima lakše rukovalo. pansion za pse pekinezerNeki od njih, kao što su maltezer ili pekinezer, imaju iza sebe drevnu istoriju visokostatusnih ljubimaca, bogatih i moćnih ljudi. Selekcionisani su stolećima za takvu ulogu, koja je ujedno bila njihova jedina rana uloga u aristokratskoj sredini u kojoj su živeli. Neki od tih rasa koji danas služe samo kao kućni ljubimci i kao psi za izložbe su nekada služili kao radni psi za različite zadatke.

pansion za pse dalmatinacMeđu njima se nalazi i dalmatinac koji je odgajan da se kočoperi trčeći pored kočije svog gazde, buldog odgajan da bude napadač u nekadašnjim predstavama sa bikovima, lasa apso čija je prvobitna uloga bila da lajanjem bude alarm ako se neki stranac pokuša uvući u palate Dalaj Lame u Lasi na Tibetu. Danas su ti zadaci stvar prošlosti, ali su ove rase preživele.

 

Pročitajte: Kako pas razmišlja?

Share Button
 

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa našeg bloga na svoj i-mejl.

Vaš i-mejl:


Postavite komentar

Please type the characters of this captcha image in the input box

Molimo Vas, prepišite slova sa slike u polje iznad